Bir kere hepimiz artık İngilizce öğrenmenin gerekliliğini biliyoruz onun tekrar üstünden geçmeyeceğim. Fakat şöyle bir gerçek var ki İngilizce notlarınız istediğiniz kadar iyi olsun her sınavdan yüz alın fark etmez eğer konuşma pratiğiniz yoksa konuşamazsınız. Yurtdışına çıktığınız zaman ister istemez bütün işleri İngilizce halledeceğiniz için diliniz iyice gelişecek çünkü başka bir şansınız yok ( aslında var 7-24 Türklerle takılıp 10 yıl dil öğrenmeyenler de var tabi 😀 ) Polonya özelinde bakacak olursak çok yabancı öğrenci ve uluslararası şirketler bulunduğundan dolayı, Varşova, Poznan, Wroclaw, Krakow, Lublin, Lodz gibi büyük şehirlerde arkadaş çevreniz tamamen İngilizce konuşanlardan oluşacaktır. Ama tabii ki temel seviyede yerel dil olan Lehçeyi bilmekte lazım. Yani eğer yabancı dil konuşma probleminiz veya utangaçlığınız varsa bir kaç ay içinde bu sorun çözülecektir. Aslında burada dil konusunda sizin bu tutukluğunuzu atmanızı sağlayacak en önemli nokta başka kültürlerle iletişime girmek ve onları tanımak olacak.

Eğer yurtdışına henüz çıkmadıysanız ya da yabancı birisiyle henüz iletişim kurmadıysanız ilk etapta soğukluk hissetmeniz çok normal. Çünkü adam senin düşündüğün gibi düşünmüyor veya senin güldüğün espriyi o anlamıyor. Yurtdışında üniversite ilk etapta farklılıklar göze çarpar. Ama bu çok kısa bir süredir, adaptasyonu sağladığın an artık her şey normal gelir ve yavaş yavaş sen karakter olarak olaylara daha geniş perspektiften bakabilen bir insan haline gelirsin. Ortak şakalara gülmeye başlamak bütünleşmenin ilk adımıdır. Sonradan oranın futbol fanatiğini, oranın sağcısını, solcusunu, dincisini vb. gülen esnafını veya somurtan memurunu görünce, aslında burada da siyasette aynı damarları kullanıyorlarmış diye düşüneceksin veya benzer ekonomiye sahip olup jeopolitik riskleri olmayan Polonya’nın bize göre nasıl refah seviyesinin arttığına tanık olacaksın.  Artık tebrikler sen de bütünleşmiş oldun ve artık toplumları farklılıklarıyla değil ortak yanlarıyla değerlendirip kimseye sırf yabancı diye öfke duymayacaksın. Ve artık yabancılarla doğal bir şekilde iletişim kurabileceksin.

Türkiye’de Türkçe bir bölümde eğitim alan bir insan yeterli pratiğe sahip olamadığı sürece yabancı biri karşısında heyecanlanacak ve iletişim kurmakta zorlanacaktır çünkü maalesef süper ötesi sosyal tecrübelerin yoksa bunun pratikten başka bir çözümü yok.

Ufak bir hatırlatma 😊  Bu süreçte adapte olamazsan “Almanlar bizi kıskanıyor” diyen Almancı amca veya aşırı asimile olursan “Yine Türkiye’de olduğumu hissettirdiniz barbar Türkler” diyen çifte vatandaş Türk teyze durumlarına girebilirsiniz. Yurtdışında üniversite okumanın avantajları hakkında daha fazla detaylı bilgi almak için sizi arayalım?

Yurtdışında Üniversite Yazı Dizisi Bağlantıları

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post