Lisans eğitimini Polonya’da tamamlamış biri olarak size kendi perspektifimden yurtdışında okumanın avantajlarından bahsetmek istiyorum.

Öncelikle eğitim kalitesi ve Üniversite kabullerinden başlayalım:

İlk olarak Polonya, Avrupa Birliği ülkesi olduğu için Üniversite diplomaları bütün dünya üzerinde geçerlidir, ve yurtdışından öğrenci kabul eden Üniversite’ler sıkı bir eğitim kalitesi testinden geçmektedir. Burada henüz eğitim kalitesini değerlendirmememize rağmen görüyoruz ki AB ülkesinde okumak bize direk 1-0 avantaj sağlıyor.

 

Şimdi eğitim kalitesini inceleyelim;

Aşağıdaki tabloda hem global QS’in hem de yerel ODTÜ’nün yaptığı Üniversite sıralama listelerini ve ülke bazlı (Polonya ve Türkiye) dünya sıralamasında ilk 1000 içinde olan Üniversiteleri görebilirsiniz.

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları – 1

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları – 1

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları – 1

Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları – 1

Yukarıda görüyoruz ki Urap listesinde ilk 1000’de Türkiye’den 13 Üniversite bulunurken Polonya’dan 16 Üniversite var.

QS’te ise Türkiye’den 10 Polonya’dan 14 Üniversite bulunmakta.

 

Tabloyu yorumlarsak yaklaşık %35-40 daha fazla Polonya Üniversitesi İlk 1000’de olmasına karşın bizim de çok değerli üniversitelerimiz var.

(Yukarıdaki kıyaslamayı yaparken Varşova Üniversitesi’nin bazı bölümlerde ilk 200’lerin içinde olmasına, Wroclaw Üniversitesi’nin Nobel Ödülü almış mezun ve akademisyenlerine ve Jagiellonian Üniversitesi’nin 14. Yüzyılda kurulmuş olduğuna dünyanın en eski Üniversite’lerinden olduğuna falan girmiyoruz)

Şimdi  bir Türk öğrenci için, aynı seviyelerde ki Odtü ve Varşova Teknik Üniversitesi’ne giriş şartlarını inceleyelim.

 

Bildiğiniz gibi Türkiye’de Üniversite okumak için sınava girmek ve başarılı olmak gerekiyor ve aldığınız puana göre tercih yapıp bir yere yerleşiyorsunuz. 2018 yılında TYT’ye başvuran öğrenci sayısı 2milyon 382 bin di (2.381.590)

Ve aşağıdaki tabloda göreceksiniz ki Odtü Bilgisayar bölümüne yerleşmek için ilk 3 bin içinde olmak gerekiyor.

tabloVarşova Teknoloji Üniversitesi’ne başvuru yapmak için ise İELTS 6.5 ingilizce sertifikası ve Lisede Fen Matematik görmüş olup lise notlarının iyi olması yeterli.

Yani Odtü seviyesinde bir üniversitede eğitim almanız için Türkiye’de 1000’de 1’in içine girmek gerekirken, Polonya’da sadece lise diploması ve ingilizce sertifikası yeterli.

Gerçekten ilk 2-3 bin içindeyseniz sizi tebrik ederim büyük bir başarı ve böyle iyi bir Üniversite’de bedava okumak sizin sonuna kadar hakkınız.

Biz şimdi daha normal insanlar üzerinden konuşalım 😊 ve 2. konumuz olan fiyat farklarına değinelim

Sınava girdiniz devlet okullarına girecek seviyede değilsiniz ve Özel Üniversite tercihi yapacaksınız.

En meşhur Özel Üniversite’lerden bir tanesi olan Bahçeşehir Üniversitesi 2019 fiyat listesini baz alalım;

onlisans-ve-lisans-ucretleri

Tabloda görüldüğü gibi İktisadi ve İdari Birimler 57.950 tl, iken Mühendislik fakültesi 60.400 tl.

Polonya’da ise en pahalı bölümler (tıp hariç) 4000 eur.

Yani lise diplomanız ve b2 ingilizce sertifikanız  varsa Polonya’da hem daha ucuza hem de dünya sıralamasında yeri olan AB diploması verecek bir üniversitede okuyabilirsiniz. Üstüne üstlük artan parayla geçiminizi de sağlarsınız.

Sonuç olarak eğer Türkiye’de üniversite sınavına girip ilk 1000 de bir devlet okuluna yerleşemediğin sürece  her şekilde daha kaliteli eğitimi daha ucuza Polonya’da alabiliyorsunuz.

Yurtdışında Üniversite Yazı Dizisi Bağlantıları

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

5/5 - (1 vote)