Amerika’da Tıp Fakültelerine Kabul Şansınızı Arttırabilecek 4 Önemli Tavsiye

25 Yıldır Türkiye’den yurtdışına yüksek öğrenim için giden öğrencilere danışmanlık yapan bir kurum olarak birçok öğrencinin yurtdışında ve özellikle de Amerika’da tıp eğitimi almak istediklerini biliyoruz. Ancak her geçen yıl gördüğümüz bir şey de var ki Amerika’da Tıp fakültesine kabul almak nerede ise imkansızlaşıyor.

Çok pahalı bir eğitim olan Tıp eğitimine çok üstün bir aday değilseniz bir yabancı öğrenci olarak kabulünüz çok zor.

Sizlere ışık tutması amacı ile bu ay US News da yayınlanan bir makaleden aşağıdaki alıntıyı yaptık. Önümüzdeki yıllarda başvuru yapmayı düşünen adaylara faydalı olması ümidi ile paylaşıyoruz.

Bir çok Amerikan tıp fakültesi adayların lisans eğitimlerini Amerika’da almış olmalarını istemektedir.

Her yıl binlerce öğrenci Tıp fakültelerine başvurmaktadır. Bunların arasında Amerikan vatandaşları, oturum izinleri olanlar dışında yabancı öğrenciler de vardır.

Amerikan tıp fakülteleri derneğinin raporuna göre 2014 de 2000 yabancı öğrenci başvuruda bulunmuş ve bunlardan 409 tanesi kabul almış. (Kabul gören yabancı öğrencilerin çoğunluğunun Kanada ve İngiliz vatandaşı olduğunu unutmayalım) Bu orana bakarak kabul ihtimalinin yüksek olduğu düşünülebilir ancak başvuru ve kabul süreci zorlu ve çok dikkatli bir planlama gerektirmektedir.

US News un makalesine göre başarı için tavsiye edilen 4 adım şu şekildedir.

1- Başvuracağınız yeri bilin. Bütün Amerikan tıp fakülteleri yabancı öğrenci kabul etmezler. 2014 deki verilere göre 62 tıp fakültesi yabancı öğrenci başvurusu kabul etmiştir. Başvurmadan önce bu okulları tespit edin ve başvuru şartlarını iyice çalışın

2- Akademik gereksinimleri yerine getirin. Hemen hemen tüm tıp fakülteleri adayların 4 yıllık bir eğitimi tamamlamış olmalarını beklerler. Bu 4 yıllık eğitimi Amerika’da almış olmak bir avantaj sağlayacaktır. Amerikan Tıp Fakültesi Başvuru servisi yabancı transkriptleri (not dökümlerini) değerlendirmeyecek ve not ortalaması hesabı vermeyecektir. Tıp fakülteleri bütün derslerin Amerika’da alınmasını veya en azından tüm tıp fakültesi ön alan derslerinin Amerika’da alınmış olmasını isteyecektir. Birçok üniversite Kanada’da alınmış eğitimi Amerikan sistemi ile eş kabul ederler. Yine çoğu üniversite İngiltere’de alınan dersleri de eşdeğer kabul etmektedir. Tıp fakültesine başvurmadan önce en az bir iki yıllık üst düzey biyoloji dersinizi ve temel dersleri Amerika’da alınız. Bu dersleri 4 yıllık bir üniversitede almayı tercih ediniz.

3- Klinik veya Servis bazlı deneyim kazanın: Amerika’daki tıp fakülteleri doktorların yanında klinik deneyim kazanmış kişilerin başvurularını tercih etmektedirler. Bu nedenle bu alan için büyük bir şevk ve ilgi duyan, hizmet alamayan insanlara hizmet vermiş olma veya bu istekte olan kişileri tercih edeceklerdir. Bu hizmetleri Amerikan sağlık hizmet sektöründe deneyimlemiş olmak önemlidir. Bu deneyim aynı zamanda hasta sağlık görevlisi arasındaki iletişim kurma yeteneğini geliştirmek açısından da önemlidir ki bu yetenek bir tıp fakültesine kabulde de kritik önem taşır.

4- MCAT sınavı için İngilizce becerinizi geliştirin. İngilizce beceriniz Tıp eğitiminizdeki başarınızı etkileyeceği gibi aynı zamanda da MCAT sınavındaki başarınızı da etkileyecektir. Bu sınavda kritik okuma becerisi çok önemlidir. MCAT kritik analiz ve Psikolojik, Sosyal ve Davranış biliminin biyolojik temeli bölümleri için İngilizceyi çok geniş ve çeşitli konularda okuyup analiz edebilme yeteneğiniz olması gerektiğini beklerler. Bu amaçla, İngilizce yazım ve edebiyat alanında dersler alarak çok okuyarak ve İngilizce iletişim yeteneğinizi geliştirerek hazırlanın.

Bu 4 madde zorlu görünse de Tıp Fakültelerine giriş için çalışan adaylara imkan yaratmak için etkili maddelerdir.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post