Üniversitelere Başvururken Alan Seçmeden (undeclared) Başvurmanın Eksileri ve Artıları

Üniversite başvurusu yapmak üzeresiniz, hala bütün alanları incelemedi iseniz ve karar vermediyseniz başvurunuzda alan seçmeyin.

Amerika’da bütün üniversiteler başvurularında öğrencilere bir alan seçme fırsatı verirler ancak bu mecburi değildir. Öğrenciler alan tercihlerini eğitime başladıktan sonra ikinci yıllarının sonuna doğru yapabilirler.

Türkiye’den Amerika’ya başvuran öğrencilerin çoğunluğu bu sisteme alışık olmadıkları için bir alan seçerek başvuru yapacaklardır. Son yıllarda Türkiye’de de uygulanmaya başlayan bu iki senelik temel eğitim sistemi yavaş yavaş öğrencileri alan seçmeden başvurabilme ayrıcalığından faydalanmaya yönlendirmektedir.

Gelin US News un bu ay yayınladığı makaleden “undecided” yani kararsız bölüm başvurusunun artı ve eksilerini inceleyelim.

Eğer aklınızda çok iddialı bir alana başvuru yapmak varsa ve eğitiminizin ilk yılını not ortalamanızı yükseltmek için kullanmak istiyorsanız kararsız başvurmanız daha mantıklı olacaktır. Bu özellikle lise mezuniyet not ortalamanız arzu ettiğiniz alana giriş için yeterli değilse mantıklı olacaktır. Mühendislik alanları özellikle bu stratejinin işe yaradığı alanlardır. Kariyer açısından çok fırsat sunan bir alan olduğu için Mühendislik rekabetin yüksek olduğu bir bölümdür. Eğer fen bilimleri ve matematik derslerinde lise başarınız çok yüksek değil ise alanınıza başvurmadan üniversite bünyesinde bu dersleri alıp sonra başvuru yapmanız kabul şansınızı arttıracaktır.

Eğer başvurduğunuz bölüm, ön alan derslerinizi birinci senenizde almanızı zorunlu kılmayacak ise kararsız başvurmayı tercih edebilirsiniz.

Üniversiteye kararsız başvurmanın en geçerli bir diğer sebebi de hakikaten alanınız ile ilgili kararsız olmanızdır. Bu durumda alanınızı iyice araştırıp belirlemeden herhangi bir konsantrasyon ve alan seçmek mantıklı olmayacaktır.

Kariyer ve alanları iyice incelediniz mi, başvuracağınız alan için gerekli olan dersleri tespit ettiniz mi, bu alandan mezun olan öğrencilerin kariyer opsiyonlarını incelediniz mi? Eğer bu soruların hepsine evet diyemiyorsanız kararsız alan seçeneği ile üniversiteye başvurmanız uygun olacaktır.

Sonuç olarak, eğer okumak istediğiniz bolum ile ilgili karalı iseniz bile beklemek bazi durumlarda daha doğru olabilir. Biliniz ki şu anda ne kadar kararlı olursanız olun kararınız üniversitede diğer seçenekleri gördüğünüzde değişebilir. Kendinizi zorla bir köşeye sıkıştırmayın. Birçok üniversite siz seçseniz bile ikinci yılınızın sonuna kadar alan dersleri almaniza izin vermeyecektir.
Deklare edilmiş bir alan ile Üniversite başvurusu yapmanın da bazi faydaları vardır. Örneğin alanınızın birinci seneden itibaren çok belirgin ders seçenekleri mevcut ise ve alanınız ile ilgili kesin eminseniz erken seçim yapmak önemli olabilir.

Özellikle alanınızın dersleri sıklıkla verilmiyor ve bunları bir düzende almanız gerekiyor ise alanınızı birinci yıldan deklere etmek önemli olabilir. Bu sayede bu derslere öncelikli kayıt olabilirsiniz.

Aynı zamanda bir alana direk başvurmak bazen alanlara özel burslara da aday olup kazanmak için fayda sağlayabilir. Bazen de alana özel yatakhane imkanları ve alan konusunda gelişimleri kazanabilmek için öncelik saplayabilir.

Üniversite başvurunuzda alan seçimi ile başvura kararı hafife alınmayacak bir karardır. Ancak en önemlisi de kararsızsanız öylesine bir alan seçerek başvuru yapmayın.

Türkiye’de maalesef en çok karşımıza çıkan konu gençlerin alan tercihlerinde zorlanmaları. Bu konu maalesef lise seviyesinde kariyer yönlendirici eğitim almamalarından ve meslek bilgilerinin zengin olmamasından kaynaklanıyor. Bunun dışında da gençlerin kendi eğilim ve tercihleri ile ilgili de fazla bilgi sahibi olmamaları kararı zorlaştırıyor.

Gençlerin, tercihen 15 yaşından sonra, uzmanların danışmanlığında kariyer eğilim testleri ile kendi eğilimlerini ve bu eğilimlere uyumlu meslek ve alanları tespit etmeleri faydalı olacaktır. Gençlerin davranış eğilimlerine göre başarılı olacakları bu alanları tespit etmeleri, üniversite başvurularında alan tercihlerini daha isabetli yapmalarına yardımcı olacaktır.

Kariyer yönlendirme testi ile ilgili bilgi almak isterseniz 0216 363 11 60’tan danışmanlarımıza ulaşın.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post