Üniversite, çoğu öğrenci için hayatlarında 1 defa yaşayabilecekleri bir deneyimdir ve bu deneyimi en iyi şekilde, en yüksek faydayla bitirebilmeniz için size bazı ipuçları listeledik. Çoğu öğrenci için üniversite hayatlarının en iyi dönemiyken bazı öğrenciler de bir çok pişmanlık ve keşke ile hatırlamaktadır. İşte üniversite hayatınızda kesinlikle yapmanız ve kaçınmanız gerekenler:

Öncelikle yapılması gerekenlerle başlayalım;

1. Çevrenizi Keşfetmeye Başlayın

Üniversiteye başladığınızda nerede bitireceğinizden emin olarak girmiş olabilirsiniz ya da istediğiniz anadal hakkında hiç bir fikriniz olmayabilir, ancak iki durumda da yapacağınız en önemli şey seçtiğiniz okulun size sunduğu akademik bütün fırsatlardan yararlanmak olacaktır. Daha önce hiç bilmediğiniz bir konuyla ilgili dersler alın, seçtiğiniz anadal dışında konulara yönelin, hiç bilmediğiniz ilgi alanlarınızı keşfedin. Mutlaka sahip olduğunuz imkanları kullanarak üniversite olanaklarından mümkün olduğunca faydalanmaya çalışın.

2. İçinizden gelen kararları verin – ve sonuçlarından memnun olmayı öğrenin

Şüphesiz ki üniversite hayatınız boyunca bir çok insan sizlere her konuyla ilgili tavsiye vermeye çalışacak. Okulda öğrenmek için çaba sarf ediyor olsanız da bir noktada kumun içinde kendi yolunuzu çizmeye başlamanız gerekecek. En önemlisi sizin ilgi alanınıza ve isteklerinize uyan bir ana dal ve kariyer seçin, ailenizinkilere değil! İçgüdülerinize güvenin ve tutkulu olduğunuz konuları keşfedin. Öncelikle seçtiğiniz okulda mutlu olun ve sonrasında yolunuzu çizmeye başladığınızda verdiğinin kararla gurur duyup size getireceği her türlü şeye açık olun.

3. Kendinizi Yüksek Performansa Ayarlayın

Zaman zaman araştırma yaptınız, bir kaç kere fikir değiştirdiniz, sonrasında bir ana dal ve hatta kariyer seçtiniz. Verilmesi gereken bu kararlar yoldan kalkınca geriye bir tek şey kalıyor; Performans. Şimdi belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için tüm odağınızı kullanabilir ve sahip olduğunuz en yüksek seviyede bir performans sergileyebilirsiniz. Önemli olan üniversite yıllarınızdan geriye kalan zamanı en iyi şekilde değerlendirmek. Derslere çalışmanın yanı sıra kendinizi mümkün olan bütün alanlarda geliştirin ve fark yaratmaya çalışın!

4. Sınıfların Dışında da Öğrenmeye Çalışın

Evet zamanınız büyük bir kısmını sınıflarda öğrenerek geçireceksiniz ancak haftanın geri kalan saatlerinde neler yapacaksınız? Sınıf dışında zamanınızı nasıl geçirdiğiniz üniversite deneyiminizde çok önemli bir yer kaplamaktadır. O yüzden elinizden gelenin en fazlasını yapın. İlginizi çeken klüplere katılın, sizinle aynı görüşleri paylaşan insanlarla tanışın. Sonraki dönem derslerinizi başka bir ülkede alın! Kollarınızı uzatın ve olabildiğince uzaklara yönelin. Kendinizi ne kadar geliştirirseniz o kadar faydasını göreceksiniz.

Özellikle de yurtdışında üniversite eğitimi alıyorsanız edindiğiniz yeni arkadaşlıklar ve farklı kültürlerdeki yeni insanlar size kampüslerin dışında da farklı şeyler öğretecektir.

5. Dengeli Olmayı Unutmayın

Üniversite çok yorucu olabilir. Ve akademik olarak iyi notlar tutmaya çalışırken sizi bundan alıkoyacak pek çok engel çıkacaktır. Sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürmek üniversite sürecinse biraz zorlayıcı olacaktır. Önemli olan dengeyi korumak, hayatınızın her yönüne aynı yoğunlukta yaklaşmak ve kendinizi stressten arındırmak. Yapmaktan hoşlandığınız şeyleri ajandanızda tutmayı ihmal etmeyin. Arkadaşlarınızla zaman geçirmek, spor salonuna ya da sinemaya gitmek de dengeli bir yaşam için en az iyi notlar kadar önemli. Kısacası, sadece beyninizle değil hayatınızın ve vücudunuzun her bölgesiyle ilgilenmeyi unutmayın.

Üniversitede iyi bir deneyim için başlangıç ipuçlarını paylaştık, şimdi ise üniversite hayatında sıkça yapılan ancak kesinlikle yapılmaması gerekenlere bir değinelim;

1. Alttan Ders Bırakmak

Bir derste başarısız olmak genel bir durum mu? Evet. Transkriptiniz bunu yansıtmak zorunda mı? Hayır. Öğrencilerin sahip olduğu çeşitli aktiviteler, “kötü” profesörler,  ya da diğer faktörler bir dersin potansiyel bir F’ye dönüşmesine neden olmaktadır. Ancak bu faktörleri bir şekilde engellenemedikçe bu F transkripte yansıyacaktır. Bir dönemde neden az kredi aldığınızı açıklamak, transkriptteki bir F’yi açıklamaktan daha kolay olacaktır.

2. Alkolle İlgili Yanlış Kararlar Vermek

Üniversiteye gidebilmenizin nedeni akıllı ve sorumluluk sahibi birer yetişkin olmanız. O yüzden ona göre davranın. Eğer reşit yaştaysanız kontrollü ve sorumluluğunu alarak alkol tüketin. Kötü verilmiş bir karar sizin -ve başkasının- hayatını sonsuza kadar değiştirebilir. İçki içip araba kullanmayın. Fazlasıyla içki içmiş birinden faydalanmaya çalışmayın. Alkolün ya da diğer maddelerin kötü ve istenmeyen sonuçlar doğuracağı ortamlardan uzak durmaya çalışın. Kendinize ve vücudunuza iyi davranın, ve karşınızdaki kişilerden de aynı saygıyı bekleyin.

3. Bir Oda Arkadaşına Sahip Olmamak

Biraz daha fazla ödeyip her zaman single odada kalmanın daha rahat olacağını ve hayatınızı kolaylaştıracağını mı düşünüyorsunuz? Haklı olabilirsiniz, bazı işler daha kolay olabilir. Ancak umarız ki üniversiteye işler beklediğinizden kolay olsun diye gitmiyorsunuz. Kendi sınırlarınızı zorlamak, ders dışında da yeni maceralara açık olmak, farklı insanlar tanımaya çalışmak size yepyeni kapılar açacaktır. Bir oda arkadaşıyla belki her zamanki rahatlığınıza sahip olamayacaksınız ama bir oda arkadaşı edinin ve bir süre rahatsız olun. Hiç tanımadığınız ve başlarda hiç ortak noktanızın olmadığını sandığınız biriyle ne kadar farklı şeyler öğrenebileceğiniz sizi mutlaka şaşırtacaktır, bir de yurtdışında üniversite okuyup çok farklı kültürlerdeki arkadaşlarınızla ne kadar farklı şeyler öğrenebileceğinizi düşünün.

4. Bir Şeyde Başarısız Olmamak

Bu sadece bir derste başarısız olacağınız anlamına mı geliyor? Tabi ki hayır. Ancak üniversite hayatınız boyunca hiç başaramamış olmamak, yeni hiç bir şey denemediğinizi gösterir. Yarışmalara katılın, seçimlere katılın, klüpleri deneyin, rahatlık alanınızın dışına çıkın ve başarısız olun. Başarısızlıktan alınabilecek derslerin sayısı sürekli başarmakla öğrenileceklerle kıyaslanamaz bile. Yeni şeyler deneyin, başarısız olun ve daha iyisini yapın. Üniversite risk almak ve canınızın istediği şeyler yapmakla geçen bir zaman dilimini oluşturmalı. Sahip olduğunuz fırsatları mutlaka kullanın. 20 ya da 50 yıl sonra üniversite hayatınızı nasıl hatırlamak istediğinizi bir düşünün. Bazı şeylerden kaçmak, deneyebileceğiniz şeylerden korkmak ve hep geri planlarda kalmak size kesinlikle bir yarar sağlamayacaktır.Şimdi ne kadar saçma gelirse gelsin ilerde hepsi güzel birer anı olacak!

5. İş Tecrübesi Kazanmamak

Çok zeki olabilir, okulu mükemmel notlarla ve kusursuz tavsiye mektuplarıyla bitirebilirsiniz ancak hiç gerçek iş tecrübeniz yoksa iş verenler için o kadar da ilgi çekici değilsiniz. Üniversite, ellerinizi kirletmek için size sayısız imkan sunacaktır. Bütün imkanlarınızı kullanın ve yapabildiğinizin en fazlasını yapın. Şu anda para ödemese bile gelecek için mutlaka bir fayda sağlayacaktır.

About.com’dan alıntıdır

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post