Genç kuşakların, kendilerine uygun mesleği seçmeleri ve üniversitede bu hedefe ulaşacakları tercihleri yapmaları çok önemlidir. Doğru kariyer planlaması gençlerin gelecek hayatlarında başarılı olmalarına ayrıca iş ile sosyal hayatlarını aynı oranda önemseyerek, kendileri için doğru yaşam dengesini kurmalarına yardımcı olmaktadır. Maalesef bir çok gencimiz lise son sınıfta bile üniversitede okuyacakları bölümü seçmekte kararsız olup; daha sonrasında seçtikleri bölümlerin kendilerine uygun olmadığını tespit etmektedir.

Ancak geç verilmiş kararlar, geç farkındalıklar ve yanlış seçimler kişinin hem gelecek kaygısını arttırmakta hem de o anın etkisi ile öğrenciyi karamsarlığa itmektedir. Biliyoruz ki büyük hayallere ve hedeflere erişmenin anahtarı doğru kararlar vermekten geçer. Bu sebeple gençlerimizin mutlu ve başarılı olmasının anahtarının kendilerini doğru keşfedip, günlük hayattaki davranışlarının ve zevklerinin harmanlanmasının; doğru kariyer seçimi yapmalarında çok büyük bir önem taşıdığına inanıyoruz.

Prism Brain Mapping, kişilerin sosyal iletişimleri ve iş performanslarını etkileyen şahsi davranış eğilimlerinin belirlenmesi için dizayn edilmiştir. Nöro bilim esaslarına göre çok kapsamlı olarak hazırlanmış olan PRISM internet üzerinden cevaplandırılan en güncel kişisel analiz aracıdır. Geleneksel psikoloji tabanlı teorilerden farklı olarak PRISM insan davranışlarını Nöro Bilim çerçevesinde değerlendirmektedir. PRISM’in internet tabanlı çalışan sistemi Nöro Bilimin en güncel bulguları ışında kullanıcılarına davranış eğilimlerini gösteren farklı haritalar sunmaktadır.

Günümüzde Prism Brain Mapping’e benzeyen bir çok envanter bulunmaktadır. Fakat Prism Testinin içeriği ve tarzı tüm diğer testlerden çok farklıdır.  Diğer testler genellikle kişilerin 6 boyutlu kişilik haritasını çıkartır ve bu doğrultuda bir meslek grubuna bağlar. Oysa ki Prism testi 8 boyutlu beyin haritası ile davranış profil haritası çıkartarak kişilerin davranış profillerine uygun geniş perspektifte eğitim ve meslek alanlarını gösterir.

Testin sonucunda 8 boyutlu beyin haritası çıkartıldığı için aynı zamanda katılımcıların davranış profillerinde daha sonra onlar için zorluk olabilecek fazla tekrarlanan davranışları da tespit ederek gelecekte karşılaşılabilecek zorlukları da gösterir.

Prism Kariyer Testinde doğru veya yanlış cevap yoktur. Katılımcı kendi isteğine göre envanteri yanıltamaz ve manipüle edemez. Örneğin diğer testlerde kişiye verilen cevap seçenekleri daha çok evet, hayır, bazen, hoşlanırım, hoşlanmam, fark etmez iken Prism Testinde ‘’en çok size benzeyen’’ ve ya ‘’en az size benzeyen’’ sıfatları seçim yapmalarını isteyerek çok detaylı bir analiz yapar. 200 farklı sıfatı açıklamaları ile birlikte kullanılır.

Bu envanter sonucunda ise belirlenen davranış profiline uygun meslek alanlarını 900 farklı iş alanı arasında en uygun olanlarını belirler. Bu iş alanları ile ilgilide neden katılımcıya uygun olmadığı veya uygun olduğunun analizi yapılarak detaylıca anlatılır bu sayede kişiye ayna tutarak kişinin de kendisini tanımasına yardımcı olunur.

Prism Testi’nin aynı zamanda diğer kariyer testlerinden farkını şu şekilde de açıklayabiliriz:

Genelde diğer testlerde kişilik boyutu tanımı yapılır, meslek grupları çıkartılır, görüşmeciye eğer analiz yapıldı ise notlar verilir ve mesleklerin genel tanımları anlatılır. Prism Brain Mapping’de ise kişinin sosyal becerileri, ideal sosyal çevreleri, çalışma ortamları, sorumluluk alma becerileri ve sonuç odaklı olup olmadıklarını açıklarken renkleri kullanır. Bütün duygularımız ve hareketlerimiz beynin farklı yerlerinin beraber çalışmaları sonucunda ortaya çıkar. PRISM haritasında beynin farklı bölgelerinin birbirleri ile olan iletişimleri gösterilmektedir.

Ayrıca, öğrencinin davranış profilini, üniversitede hangi bölümde ve sonrasında hangi iş ortamlarında daha verimli çalışabileceklerini, diğer çalışanlar ile iletişim kurarken nasıl bir yol izlediklerini ve mevcut becerilerin geliştirmesinde fayda olacak yönlerinin belirlenmesi göstermektedir.

Gençlere veri tabanında bulunan 1,000’den fazla detaylı meslek tanıtımları ile doğru mesleği daha bilinçli olarak seçmelerine yardımcı olur. Bu veri tabanı içerisinde her meslek için gereken eğitim ve öğretim seviyesi, mesleğin gereği olan işleri yapmak için gereken yetkinlikler, değerler ve becerileri detaylı bir şekilde vermektedir.

PRISM raporu öğrencilerin üniversite başvurularında kendilerini anlattığı niyet mektuplarında ve eğitim süresince yapılan staj başvurularını da kendi davranışsal profillerini yetkililerine daha etkin anlatmak ve bir fark yaratmak üzere kullanılabilir.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

5/5 - (1 vote)