YLSY (MEB) Bursu Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen YLSY Bursu, kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağını karşılamak amacıyla sağlanan yurt dışı lisans üstü bursluluk programıdır. Yurt dışında yüksek lisans/doktora eğitimi alacak kişilerin eğitim, konaklama, yaşam masrafları vb. giderlerini karşılayarak nitelikli bireylerin yetişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Kimler YLSY Bursu Alabilir?

YLSY Bursu alabilmek için kişinin en az 4 yıllık bir lisans programından en az 2.50 ortalamayla mezun olacak ya da mezun olmuş durumda olması ve henüz 30 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.

YLSY Bursu alabilmek için kişilerin yurt dışındaki eğitimlerinin sonunda ÇEM, DSİ, MEB, OGM, ÖSYM, TAGEM gibi kurumlarda çalışmayı ya da belirlenen miktarda parayı ödemeyi kabul etmesi gerekmektedir.

YLSY Bursu Başvuru Koşulları Nelerdir?         

YLSY Bursu’na başvurmak için gerekli koşulları:

  • 30 yaşını doldurmamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Başvuruların bitimine kadar, en az 4 yıllık eğitim veren yüksekokul/fakülte veya denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki kurumlardan, 4 üzerinden 2.50, 100 üzerinden 65 ortalamayla mezun olmak. (Yurt dışındaki kurumlardan mezun olan öğrencilerin denklik işlemlerini başvuru tarihinden önce tamamlaması gerekmektedir.)
  • Başvuru tarihinden önceki 3 yıl içerisinde yapılan ALES’te, tercih edilecek olan programın puan türünden en az 70 puan almış olmak.
  • Kişinin sağlık durumunun yurt dışında eğitim görmeye ve Türkiye’ye döndüğünde belirtilen kurumlarda (ÇEM, DSİ, MEB, OGM, ÖSYM, TAGEM) çalışmaya elverişli olması gerekmektedir.
  • Yükseköğrenim eğitimi boyunca kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak.
  • Erkek adayların askerlik ile ilişkisinin bulunmaması.

2020 YLSY Bursu başvuruları 10-18 Eylül 2020 tarihlerinde REBUS sistemi üzerinden yapılmaktadır.

YLSY başvuru ve tercih kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

YLSY Bursu İçin Dil Şartı Var Mı?

YLSY Bursu için adayların İngilizce ve Almanca dillerinde yeterli dil puanına sahip olmaları beklenir. Yeterli dil seviyesine sahip olmayan adayların Bakanlığın takvimine uygun tarihler içerisinde, yurt içinde 12, yurt dışında 6 ay olmak üzere yabancı dil eğitimlerini tamamlamak için süre tanınacaktır.

YLSY Bursu için istenilen dil sınavları ve puanları:

Sınav Adı İstenen Puan
TOEFL IBT 70
TOEFL PBT 548
TOEFL CBT 21
FCE C
PEARSON PTE Akademik 50
CAE B
CPE C
IELTS 6.0
TELC Deutsch GmbH B2

 

YLSY Bursu Başvuruları Nasıl Değerlendirilir?

YLSY Bursu için başvuru yapan adayların uygunluklarının değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulan kriterler:

  1. Adayların lisans eğitimlerinde mezun oldukları bölüm,
  2. Lisans eğitimi diploma not ortalamaları
  3. ALES puanları

Yukarıdaki kriterlere göre uygunluk gösteren adaylar sözlü mülakata davet edilerek ikinci bir değerlendirmeye tabi olurlar. Bu sözlü mülakatta adayların bir kendi alanlarındaki bilgi düzeyi, bir konuyu anlama, özetleme ve ifade etme yetenekleri, güncel teknolojik gelişmelerden haberdar olduklarını ölçme, özgüven ve ikna kabiliyetini ölçme gibi konulardaki yetkinlikleri ölçülmektedir.

 

YLSY Bursu Hangi Ülkeler İçin Verilir?

YLSY Bursu, ABD, Almanya, Avusturalya, Avusturya, Belçika, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hong Kong, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Norveç, Singapur ve Yeni Zelanda ülkelerinde öğrenim görecek öğrencilerin öğrenim görecekleri kurumların QS World University Rankings ve / veya Times Higher Education Academic Ranking of World Universities son üç yıllık sıralamalarında %60’lık dilim içerisinde bulunması gerekmektedir. Bu kriterler haricinde bir ülke ve kurumda eğitim alacak öğrencilerin değerlendirmesi bakanlıkça yapılacaktır.

YLSY lisans programları ve kodları listesine buradan ulaşabilirsiniz.

YLSY Bursu Alan Öğrencilerin Atamaları ve Geri Ödemeleri Nasıl Yapılır?

YLSY Bursu Alan Öğrencilerin Atamaları Nasıl Yapılır?

Yurt dışında öğrenimlerini tamamlamış YLSY Bursu almış öğrencilerin öğrenimlerini tamamladıktan sonra en geç iki ay içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı’ndan görev talebinde bulunmaları gerekmektedir. Öğrencilerin başvurularını takip eden en geç üç ay içerisinde atamaları tamamlanır. Atamaları yapılana kadar öğrencilere yurt dışında almış oldukları burs miktarının yarısı kadar burs ödemesi yapılır.

YLSY Bursu Geri Ödemeleri Nasıl Yapılır?

YLSY Bursu geri ödemeleri, öğrencilerin yurt içinde burslu olarak öğrenim gördüğü süre kadar, yurt dışında burslu olarak veya kısmi burslu olarak öğrenim gördüğü sürenin iki katı süre kadar mecburi hizmet yükümlülüğü ile karşılanır.

5/5 - (1 vote)