Hakkımızda   /   Blog   /   Haberler  /  İletişim

FRESHMAN ENSTİTÜSÜ

Freshman Enstitüsü, FH Aachen devlet üniversitesi’ne bağlıdır. Almanya’nın (NRW) Nord Rhein Westfalen eyaletinde bulunmaktadır. 2000 yılında kurulmuştur.

Freshman Enstitüsü, alman devlet üniversitelerinde eğitim almak isteyen yabancı öğrencilere, üniversite eğitimi öncesinde Almanca veya İngilizce dili eğitimi ve öğrencinin seçeceği lisans programı ile ilgili teorik eğitim veren 1 yıllık hazırlık kursudur. Freshman Enstitüsü öğrenciyi sadece dil öğreniminde değil, seçilecek lisans programına (Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Ekonomi, Teknik Çizim vb. derslerine) da hazırlamaktadır. Böylece öğrenci üniversitede lisans programına başlamadan, alman temel eğitim tarzını öğrenmiş ve bilgilerini bu eğitim sisteminde kullanabilir seviyeye taşımış olacaktır.

Freshman Enstitüsü Almanya’da tektir ve bir benzeri bulunmamaktadır. Üniversiteye bağlı olması, düzenli bir kampüste yer alması, 20 yıla yakın deneyimi ile sistematik eğitim yaklaşımı, adaylar için seçeneklerin çeşitliliği, program içeriğinde stajların da bulunması, sadece dil öğrenimine değil aynı zamanda Almanya’da seçilecek üniversite programına göre Matematik, Fizik, Biyoloji, Kimya, Ekonomi, Teknik Çizim, vb. derslere de programında yer vermesi açısından pozitif anlamda fark yaratmaktadır.

Freshman Enstitüsü, kendi sınavı ile öğrenci kabul etmektedir. Her geçen yıl tüm dünyadan Freshman sınav merkezlerinde Freshman sınavına girenlerin sayısı giderek artmaktadır. Son dönemde sınava katılanların sayısı 3.000/yıl seviyesine ulaşmıştır.

Her yıl yaklaşık 40 farklı ülkeden 450 – 500 öğrenci Freshman Programına katılmaktadır.

Türkiye’deki tüm 11. ve 12. sınıf öğrencileri Freshman Sınavı’na girebilir. Türkiye’den yapılan başvurularda adayın ÖSYM katılımı, Freshman programına kabulü için şart değildir. Genellikle Almanya’daki devlet üniversiteleri, Türkiye’deki öğrencilerden öğrenim başvurusu aldıklarında kayıt için öğrenciden öncelikle ÖSYM sınav sonucunu (ÖSYM’de kazanmış olduğu üniversite ve bölümünün bilgilerini) belgelemesini ister. Almanya’da bulunan Freshman Enstitüsü, öğrenci kabulünde ÖSYM sınav sonucu şartı aramaz.

Freshman Sınavı Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara’da yapılmaktadır. Türkiye’den Freshman sınavına girenlerin sayısı 150/yıl seviyesindedir.

 

Freshman Sınavı

Freshman Sınavı Türkiye’de Nisan sonu – Mayıs başında yapılmaktadır.

Freshman Enstitüsü, Dünya genelinde verdiği sınavların içeriğini, geçmiş dönemlere ait örnek sınavları paylaşmamaktadır.

Sınav iki aşamadan oluşmaktadır.  İlk aşamada uygulanacak sınav, klasik Matematik sınavıdır ve süresi 45 dakikadır. İkinci aşamada uygulanacak sınav isteğe göre, İngilizce veya Almanca olarak verilecek olan “Comprehension and Grammer” sınavı ve Essay yazımıdır. (60 dakika)

Matematik bölümünde geçer not %65’tir. Almanya’da üniversite lisans programı tercihleriniz doğrultusunda gerekli matematik başarı puanı %80 – %90’a dek çıkabilmektedir )

Sınavda, Matematik bölümünün sonucu oldukça önemlidir.

Sınava giren adaylar için bir RANKING yoktur. Katılımcıların bireysel başarılarına göre sonuçlar değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Sınavın Dil Bölümünde ise, gramer düzeyi ölçülmekte; verilen tema üzerinde PRO ve KONTRA yorumlarla bir Essay yazılması istenmektedir (IELTS akademik benzeri).

(IELTS akademik 6.0 sonucu ile Freshman Kabul sınavının İngilizce bölümünden muafiyet sağlanabilir. İngilizce değil de FeP*-ABITUR sınıfına başlamak isterseniz ve Almancanız B2 seviyesinde ise, yine ilgili belge ile sınavın Almanca bölümünden muafiyet sağlanacaktır.)

Yazılı sınavın bitişinden sonra, adaylar ikişer veya üçer kişilik gruplar halinde INTERVIEW bölümüne alınacaktır. INTERVIEW bölümünde Freshman Türkiye Sınav Koordinatörü ve Freshman Enstitü yetkilisi sorumlu olarak bulunmaktadır. Bu bölümden alınacak puan, Dil Bölümü ağırlık ortalama puanı için önemlidir.

Yukarıda belirtildiği üzere; adayların sınavın dil bölümünden muaf tutulmaları IELTS-TOEFL/ Sprachdiplom (Goethe Institut) sonuçları ile mümkün olabilmektedir. Sınav kaydını yaptıran adayın eğer böyle bir belgesi varsa Freshman Sınav Koordinatörü ile mutlaka paylaşmalıdır.

*Feststellungsprüfung

Freshman Sınavı’na Kayıt ve Katılım

Freshman sınavına, Türkiye’de 11. veya 12. Sınıfta okuyan ve/veya bitirmiş olan herkes katılabilir. Freshman programına 16-22 yaş arasında öğrenciler katılım sağlayabilir.

Sınav ücreti 47 Euro’dur.

Sınavdan 1 gün önce, öğrenciler ve veliler için seminer şeklinde sınavların yapılacağı yerlerde, bilgilendirme toplantıları düzenlenmektedir. (Bu seminere katılım çok önemlidir) Workshop şeklinde yapılmakta olan bu bilgilendirme toplantısında, tercihler dahil tüm başvuru formu ya Freshman yetkilileri ile birlikte doldurulmakta veya doldurulmuş olan tercih formuna ait sorular Freshman yetkilileri tarafından yanıtlanmaktadır. Bu seminerin ve bilgilendirmenin önemi; öğrencilerin üniversite branş tercihlerini belirlemeleri açısından kritiktir. Öğrenciler 3 üniversite-branş tercihinde bulunurlar. Freshman Kabul Sınavında başarılı olup Freshman programını katılan ve Freshman eğitimi sonrasında Bitirme Sınavından geçer not alan öğrenciler %99 oranında ilk tercihi olan üniversite ve branşa yerleştirilecektir.

Tüm adaylardan özgeçmiş ve motivasyon mektupları da istenmektedir. Özgeçmiş ve motivasyon mektubu formları, kendilerine sınav kaydını takiben iletilecektir. Bu belgelerin de tercih formları ile beraber elden sınav günü Freshman Sınav Koordinatörüne teslim edilmesi gerekmektedir.

  1. sınıf öğrencilerinin Freshman sınavını geçmesi halinde, istek üzerine Freshman hazırlık programındaki yerleri ücret alınmadan rezerve edilecek ve Türkiye’deki ÖSYM sınavına girmeden Almanya’da Devlet Üniversite eğitimine başlaması için öğrenci gerekli adımı atmış olacaktır.

Freshman Programı ve Mezuniyet

Freshman Kabul Sınavını geçen öğrenciler, sınava girerken yapmış oldukları tercihler doğrultusunda alman devlet üniversitelerince KABUL veya RED edilirler.

KABUL edilenler, Freshman Programına başlar ve Freshman Programını başarıyla tamamladıktan sonra tercih etmiş oldukları alman devlet üniversitesinde lisans programına devam ederler.

Freshman Programına katılan öğrenciler, Almanya’da 1 yıl süren eğitimlerini tamamladıklarında Freshman Enstitüsünün Haziran ayındaki “Yıl Sonu Bitirme Sınavları’na” girerler. Sınavdan alınan geçer not, öğrencinin Freshman programını başarıyla tamamladığını belgeler ve öğrenci Freshman Enstitüsünden mezun olmuş kabul edilir. Freshman programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Almanya’da Üniversite eğitimlerine devam edebilirler. Freshman eğitiminin sonunda sınavda başarılı olmayan öğrenci Almanya’da Devlet Üniversite lisans eğitimlerine kabul edilmez.

Alman Devlet Üniversitelerinin verdiği KABUL ve RED cevaplarında, öğrencinin Freshman Kabul Sınavına girerken seçtiği dilin, seçtiği Alman Devlet Üniversitesine uygunluğu açısından önem taşır.

Örneğin KABUL cevabını almak için öğrenci, Freshman Enstitüsünün anlaşmalı ve kotasının olduğu NRW eyaletindeki Alman Devlet Üniversitelerinden birini seçebilir. Bu üniversiteler öğrenci tercihinde “garantili” üniversiteler olarak adlandırılabilir. Garantili Devlet Üniversitelerden birini seçen öğrenci, ÖSYM sonucu olmadan, hiç veya az Almanca bilse dahi Freshman Kabul Sınavında başarılı olup 1 yıllık Freshman Programını başarıyla tamamladığı takdirde Almanya’da devlet üniversitesinde lisans eğitimi yapabilir.

İngilizce Freshman Eğitimi

“Garantili” olarak işaret edilen Devlet Üniversiteleri ve Programlar:

  • Duisburg-Essen Üniversitesi (İngilizce ve Almanca)
    • Computer Engineering (Software Engineering veya Comunications)
    • Electirical and Electronic Engineering
    • Mechanical Engineering
    • Metallurgy and Metal Forming
    • Structural Engineering

Freshman yılı haftalık 20 saat dil eğitimini İngilizce ve Almanca arasında paylaştırmaktadır. Lisans eğitiminin ilk senesinde İngilizce sonraki senelerinde ise Almanca kullanılacaktır.

 

  • FH Aachen Üniversitesi (Almanca)
    • Applied Chemistry
    • Biomedical Engineering
    • Electirical Engineering
    • Mechanical Engineering
    • Physical Engineering

Freshman yılı haftalık 20 saat dil eğitimi sadece Almanca olarak verilmektedir. Almanca düzeyi düşük olan öğrencilerin bu programda Almanca öğrenerek başarılı oldukları gözlemlenmiştir.

 

  • Rhein – Waal Üniversitesi (İngilizce)
    • Biomatherials Science
    • Bioengineering
    • Electronics – Electirical Engineering
    • Environment and Energy
    • Industrial Engineering
    • Communication and Information Engineering
    • Mechanical Engineering
    • Mechatronic Systems Engineering
    • Science Communication and Bionics
    • Sustainable Agriculture
    • Agribusiness
    • Gender and Diversity
    • International Taxation and Law
    • Mobility and Logistics

 

Bu programda İngilizce başlayıp İngilizce olarak bitirilen lisans programları dahildir. Bu programlarda Almanca dersleri minimum düzeyde tutulur. Öğrencilerin, günlük yaşamda gerekli olan Almanca seviyesine ulaşmaları amaçlanmaktadır. Bu programlar öncesi Freshman yılında ise dil dersleri İngilizce üzerine yoğunlaştırılmıştır.

  • FH Südwestfalen (İngilizce)
  • Business Administration with Informatics

Bu programda da lisans programı İngilizcedir. Yoğun İngilizce eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin, günlük yaşamda gerekli olan Almanca seviyesine ulaşmaları amaçlanmaktadır.

Almanca Freshman Eğitimi (Abitur)

Freshman Programına katılan öğrenciler, Freshman Enstitüsünün kontenjan almış olduğu garantili Devlet Üniversiteleri dışında da Sosyal – Teknik – Fen Bilimlerinde Devlet Üniversite programlarına başlamak üzere yol alabilmektedir. Bu koşulda öğrencinin B2 Almanca seviyesi ile Freshman programına başlaması, Freshman yılında da Almanca seviyesini C1’e çıkarması gerekmektedir. Öğrenci Freshman programında Almanca seviyesini C1’e yükseltirken aynı zamanda Sosyal-Teknik-Fen Bilimleri seçimlerine göre ilgili sınıflarda eğitim görmekte ve bu konularda ek dersler de almaktadır. Freshman programı sonunda Haziran ayında bitirme sınavını başarıyla tamamlayan öğrenci Abitur’unu (Almanya Sistemi Lise bitirme koşulu) da almış olmaktadır.

Almanca Freshman Programına katılıp, başarıyla tamamlamış öğrenciler Abitur almış ve (not ortalamalarına göre) Almanya’daki tüm Devlet Üniversitelerinde okumaya hak kazanmış sayılır.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.