Sayısız Avantajlarıyla Yurtdışında Lise Eğitimi

Artık lise eğitimi için de yurtdışı tercih edilir oldu. Çünkü liseyi yurtdşında okumanın oldukça fazla getirisi var. Peki acaba bu sayısız avantajlar neler? İşte bunu ve daha fazlasını öğrenmek  ASBA Uluslararası Eğitim Danışmanlık Şirketinin Genel Müdürü Irmak Otraç ile konuştuk.

Yurtdışında lise eğitimi için nasıl bir ön hazırlık yapmak gerekiyor?

Mutlaka bir uzmanın rehberliğinde çok iyi araştırma yapılması gerekir.  Bizler öğrencilerimizin akademik durumları, hedefleri ve beklentileri doğrultusunda okulları birçok farklı filtreden geçirip, onlar için en doğru seçenekleri belirliyoruz. İngilizce hazırlık gerekecek mi, öğrenci üniversitede hangi dalda eğitim almak istiyor, öğrencinin ilgilendiği spor ve ders dışı faaliyetler kampüste sunuluyor mu, ailenin bütçesi nedir, hedeflenen eğitimi süresi nedir gibi çok önemli soruların cevaplarının birleştirerek kişi için en uygun alternatifi bulmaya çalışıyoruz. Mesela üniversitede genetik okumak isteyen, satranç takımında olan bir öğrencinin tercih edeceği okul ile, basketbol bursu ile üniversite hayatına devam etmek isteyen bir öğrencinin tercih edeceği liseler birbirinden çok farklı olacaktır. Kısacası, lise transfer süreci çok ciddi ön araştırma gerektirir. Öğrencinin notlarının yüksek olması ve İngilizce seviyesinin ileri düzey olması, seçeneklerin geniş tutabilmesi açısından önemlidir.

Türk aile hayatı bir çok ülkeye göre daha farklıdır. Bizler lise çağındaki çocuğumuzu çok da fazla ‘ellere’ göndermek istemeyiz. Ama belki çocuğa kazandıracaklarını bilsek böyle düşünmeyiz? Yaşadığınız tecrübelere dayanarak yurtdışında lise eğitiminin çocuğa kazançlarından bahseder misiniz?

Yurtdışında lise eğitimi herşeyden önce çocukların çabuk olgunlaşmasını, daha erken yaşta sorumlukluk kazanmalarını sağlar. İngilizce seviyeleri, daha ileri yaşta yurtdışını tercih eden öğrencilere göre çok daha çabuk ilerler. Öğrenciler kültür farklılıklarına duyarlı ve hoşgörülü olurlar. Ayrıca yurt dışında üniversite eğitimine devam edecek öğrenciler lisede de aynı sistemin içinde eğitim almanın avantajlarını yaşarlar.  Örneğin yurt dışında öğrenciler üniversitede okuyacakları bölümle alakalı 5 ana ders alırlar ve bu dersleri derinlemesine öğrenirler. Türk okullarında müfredat gereği öğrenciler sömestr başına 15-16 ders alırlar. Bu ders yükünün altında üniversitede okuyacakları 5 ana derse yurtdışındaki akranları kadar yoğunlaşabilmeleri mümkün değildir ve  bunun eksikliğini üniversitenin ilk senesi oldukça hissederler.
yurtdisinda-lise-egitimi

Lise eğitimi almak isteyen bir kişi ara sınıflardan da okula başlayabilir mi?

Evet, 9, 10, 11 ya da 12. Sınıf için yurtdışında bir liseye transfer olunabilir. Ancak biz mecbur kalınmadıkça son sene transferi tavsiye etmeyiz. Öğrenci en az 2 sene yurt dışındaki lisede eğitim almalı ki üniversite başvuru ve kabul sürecinde o avantajı yaşayabilsin.

Uluslararası lise eğitiminin, yurtdışında üniversite eğitiminde sağladığı avantajlar nelerdir?

Öğrenci eğitim sistemine alışırken, İngilizcesini bir yandan oldukça ileri bir seviyeye taşır. Araştırma Metodları, İleri Düzey Yazma gibi konularda kendini geliştirebilir.  Ders programını üniversitede okumak istediği bölüme göre şekillendirebilir. Yine üniversitede okumak istedigi bölüme gore lisans düzeyi dersler alabilir (AP).  Ayrıca örneğin Amerika üniversite başvurularında gereken SAT ya da ACT sınav içerikleri Amerika lise müfredatından sorulduğu için sınav için çok extra bir çalışma yapmadan iyi notlar alabilir.

Türkiye’den lise eğitimine yurtdışına giden öğrenci sayısında son yıllarda artış oldu mu? Olduysa bunu neye bağlıyorsunuz ?

Evet  oldu. Bence bir numaralı sebep teknolojinin geldiği nokta ve iletişim çağında olmamız.  Öğrenci ve velileri sanki beraberlermiş gibi hergün facetime/skype üzerinden görüşebilir, birbirlerinden düzenli haberdar olabilirler. Veliler yine teknoloji sayesinde okul ve öğretmenler ile sürekli iletişim halindeler. Bu da çok büyük kolaylık ve uzakta olmanın dezavantajını en aza indiren bir faktör.  İkinci sebep Türkiye’deki özel okul ücretleri.  Örneğin Kanada’daki devlet okullarında öğrenciler, A okulundan Z okuluna aynı yüksek akademik standartlara sahip eğitimi, konaklama, yemek, sigorta dahil bir yıllık tüm masrafları buradaki birçok özel okula verilen okul ücretine yakın bir ücrette alabilirler. Son olarak Türkiye’deki orta öğretim müfredatının deneme tahtası gibi her sene değiştiriliyor olması da yurtdışına lise seviyesinde giden öğrenci sayısında artışa neden oldu.

Lise eğitimini yurtdışında aldığınızda sanırım Türkiye’de istediğiniz üniversiteye girme hakkınız oluyor diye duymuştum. Bu bilginin aslı nedir?

Lise eğitiminin tamamını yani 9,10, 11 ve 12.sınıfları yurt dışında okuyan TC vatandaşları 2013 – 2014 yılı içinde yapılan düzenleme ile herhangi bir sınava girmeden üniversitelere başvuru yapabilirler, kabul kriterlerini sağlarlarsa da bölüme kabul alabilirler. Buradaki kabul kriterlerini üniversiteler belirler.

Lise eğitimine gitmek isteyen öğrencilere ve ailelerine neler tavsiye edersiniz?

Çok ciddi bir hazırlık aşamasından geçmek lazım. Mutlaka bir uzmanın tecrübe ve yönlendirmelerinden faydalanmak lazım. Sadece okulların web sitelerindeki bilgilere göre böyle büyük bir karar alınamaz. Öğrencinin psikolojik ve kişisel olgunluk olarak lise eğitimine yurt dışında devam etmeye hazır olması, ailesinden uzakta geçireceği dönemi en az zararla kısa bir çalışma döneminden sonra atlatabiliyor olması lazım. Yurtdışındaki lise eğitim sistemi için oturmuş müfredatıyla çok daha hedefe yönelik, ezbere dayalı olmayan, araştıran, özgür bireyler olmayı aşılayan, başarı odaklı bir sistem olduğunu söyleyebilirim.

Röportaj: İpek Kigan

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post