Amerika’da sertifika programları; kişinin kendini geliştirmesi, teori ve akademik olarak kitap üzerinde öğrenmekten çok; deneyimlemeyi amaçlayan kişilere ya da farklı bir alanda çalışmak isteyen kişilere hitap etmektedir. Amerika’da okumak isteyen ancak yeterli maddi güce sahip olmayan kişilerin çoğu sertifika programlarını tercih etmektedir çünkü maliyeti üniversite ve master programlarına gore daha uygundur. Böylelikle kişi üniversite ya da master gibi programları karşılayamasa bile sertifika programına rahatlıkla katılabilir.

Amerika’nın UCLA, UC Berkeley, Boston University gibi en iyi üniversiteleri bünyesinde sunulan bu programlar kabul şartları ve yoğunlaştıkları konular bakımından çok çeşitlilik gösterirler. Bazı programlar üniversite mezuniyeti ve 2 yıl full-time is tecrübesi şartı ararken bazıları için lise diplomasi ve geçerli bir TOEFL skoru yeterli olabilmektedir.

Program sureleri 3 aydan baslar ve 3 yıla kadar uzayabilir. Program ücretleri 5,200$ ile 16,900$ arası değişir. Öğrenciler sertifika programı sırasında ya da program bitiminde isteğe bağlı olarak ilgilendikleri konuyla ilgili staj yapabilirler.

ABD’de 1 akademik yıl (9 ay) tam zamanlı eğitim alan öğrenciler Optional Practical Training (OPT) adi verilen 12 aylık yasal çalışma iznini kullanabilirler.

Tercih edilen bölümlerden bazıları:

  • Project Management
  • TEFL / TESOL
  • Interior Design
  • Film, TV and Digital Entertainment Media

En Çok Tercih Edilenler:

  • UC, Berkeley
  • Boston University
  • UCLA
  • UC, Irvine
  • UC , Riverside
  • UCSD
  • San Diego State University

Amerika’da Sertifika programına başvurmak için gerekli evraklar arasında; transcript, diploma, cv, niyet mektubu, referans mektubu, TOEFL ya da IELTS skoru, banka mektubu bulunmaktadır.

Sık Sorulan Sorular (S.S.S)

Diploma ve Sertifika Programları arasındaki farklar nelerdir?

Diploma programları genellikle yabancı öğrenciler için oluşturulmuş, 4-6 ayda tamamlanabilen yoğunlaştırılmış programlardır. Dersler hafta içi her gün gündüz verilir ve ders programında olan ve öğrencinin alması gereken derslerin açılmaması ya da erken dolması söz konusu değildir. Dolayısı ile programın bitiş tarihi kesindir.

Sertifika programları genellikle çalışan Amerikalı profesyoneller için oluşturulmuş, en az 1 yıl en fazla 3 yıl suren programlardır. Dersler haftada 2 ya da 3 kez genellikle aksam verilir, bazı dersler hafta sonu da verilebilir.  Öğrencinin ihtiyacı olan dersin o donem için açılmama ya da erken dolma riski vardır, dolayısı ile programın bitiş tarihi kesin değildir.

Diploma programları sertifika programlarına göre daha pahalıdırlar.   Sertifika programlarının bazılarında öğrenciler kredili ders aldıkları için bu dersleri başka üniversitelere transfer edebilirler.

Master mı yapmalıyım yoksa Sertifika/Diploma programına mı dahil olmalıyım?

Hem master, hem de Sertifika/Diploma programları öğrenciye yurt dışında hem teorik hem de pratik deneyim edinme şansı sağlarlar ve öğrenciler belli bir vizyon, deneyim ve çok iyi yabancı dil becerisi kazanarak geri gelirler.  Hem master hem de sertifika / diploma sonrasında OPT hakki kazanma olanağı vardır.

Master programlarına giriş çok daha zordur, program suresi ortalama 2 yıldır ve maliyeti daha yüksektir. Program içeriği olarak master programları çok daha kapsamlıdır ve sunumları, sınavları ve bitirme projesi ile çok daha zordur.  Profesyonel hayatta terfiler söz konusu olduğunda master kişinin kariyer hedeflerine ulaşmasında daha önemli rol oynar.

Yine de sizin için en doğru yanıtı sizi tanıdıkça ve hedefleriniz hakkında detaylı bilgi edindikçe bulacağız.

Sertifika / Diploma programında aldığım dersler ilerde master yapmaya karar verirsem transfer edilebilir mi?

Evet, bazı sertifika ve diploma programlarında aldığınız dersler yine bazı üniversitelerce transfer edilebilir. Özellikle pre-requisite olarak almanız gereken dersler söz konusu olduğunda transfer konusunda üniversiteler daha esnek davranabilirler.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post