Yurtdışında eğitim almayı planlayanların en zorlu kararı hangi üniversiteye gidecekleri konusunda verecekleri karardır. Bu yazı ile amacımız bu kararda biraz da olsa ışık tutabilmek. İlk aşamada konuya 4 farklı açıdan bakabiliriz: Coğrafya, Büyüklük, Okul Tipi ve Maddi Olanaklar. Başvuracak aday küçük bir lise mezunu ise ve ufak bir şehir veya kasaba ortamından geliyor ise yine adapte olabileceği daha orta ölçekte bir Üniversite şehri tercih edebilir. Bazı okullar 1500 kişinin yaşadığı kasabada olabileceği gibi bazıları da New York gibi milyonlarca insanın yaşadığı şehirlerde olabilir. Öğrenciler yeni bir okula adapte olmak dışında yaşadıkları ortamdaki büyük şehirin getirdiği sıkıntılarla da mücadele etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle yurtdışında üniversite tercihinde üniversitenin Coğrafi konumu da öğrencilerin adaptasyonu, başarısı ve maddi imkanlarına uyumu açısından değerlendirilmelidir.

Okulun büyüklüğü yine yukarıda bahsettiğimiz gibi adaptasyon açısından önemlidir. 30.000 öprencinin okuduğu bir üniversitede adaylar ihtiyaç duyduklari kişisel ilgiyi bulamayabilirler. İlk senlerde bazı öürenciler daha nüfusu az olan üniversitelerde temel eğitim derslerini almayı tercih edebilirler. Amerikada örneğin birçok aday daha küçük ama iddalı üniversitelerden büyüklere transfer olmayı tercih etmektedirler. Bu geçiş başarılarında çok daha pozitif etki saplamaktadir. Büyük üniversitelerin kampüs büyüklükleri imkanları tartışılmaz daha büyüktür ancak sınıflar arası mesafe derslerdeki kalabalıklık bazı öğrencilerin adaptasyonlarını negatif etkileyebilir.

Seçilecek okulun Tipi de kararda çnemlidir. Araştırma üniversitesi mi yoksa eğitim üzerine mi yoğunlaşmış. Okul sadece bir alanda mi uzman yoksa birçok dalda eğitim veriyor mu? Sırf kız mı erkek mi yosa karışık eğitim imkanı mı sunuyor. Dini bir zeminde mi kurulmuş yoksa bağımsız mi? Özel mi devlet üniversitesi mi? Bunları da önceden göz önünde bulundurmak listenizi daraltmak açısından faydalı olacaktır. Özel üniversiteler daha pahalı olabilecekleri gibi bazen belli konularda sıralamalarda cok daha üstte olabilirler her ne kadar dini temellere kurulmuş olsa da birçok ğniversite günümüzde bağımsız zeminde eğitim sunabilmektedir ancak ortam yine de sizi etkileyecek ise buna da dikkat etmeniz gerekebilir. Zorunlu din dersleri mevcut mu bunlari öğrenebilirsiniz. Belli üniversiteler bir konuda uzmanlaşmıs olabilir ancak dal değiikliği düşüncesi olan öğrenciler için tek dalda uzman olan okullar iyi bir başlangıç tercihi olmayacaklardır. Özel mi devlet mi tercihinde ise maddi imkanlar istenilen okulun ve dalın sıralaması adayın not ortalaması gibi kriterlere bakarak karar verilmelidir. Devlet Üniversitelerinin özellere kesin bir üstünlüğü olmadığı gibi bazı özel üniversitelerde de devlet ünversitelerine yakın maliyetler bulunabilmektedir.

Maddi Olanaklar aslında adayların en önemli karar maddelerinden biridir. Yıllık maddi imkana bağlı olarak karar verileceği gibi hangi okullara burs isteyerek başvuruda bulunmaları gerektiğigini de yukaridaki maddeler doğrultusunda çıkardıkları liste üzerinden okulların yıllık maliyetlerine bakarak karar verebilirler. Örneğin yıllık 25 bin dolar imkanı olan bir öğrenci gitmeyi en çok arzu ettiği okul 35bin dolar ise bu okula burslu başvuru imkkanlarını da incelemeli ve aday olup olamıyacağına karar verdikten sonra bu okulu listesinde tutmalı.

Yukarıdaki kriterlere ve akademik geçmişinize bağlı olarak en doğru yurtdışında üniversite kararını vermek için mutlaka okulunuzdaki akademik danışmanınızla ve öğretmenlerinizle görüşmelisiniz. Ayrıca bizlerden bu konuda ücretsiz danısşmanlık alabilir ve listelerinizin oluşturulması için görüşebilirsiniz. Lise öğrencileri için bu listeleri lise 2nin sonu en geç 3 ün ilk döneminde Üniversite öğrencileri için ise Üniversite 3 yada 4 ün ilk döneminde en geç şekillendirmek ve ona göre hazırlık yapmak çok önemlidir. Başvuru süreci zahmetli ve maliyetli bir süreç olduğu için bu listenin doğru yapılması hem başarı oranınızı arttiracak hem de size çok zaman kazandıracaktır.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post