Geleceğinize akıllıca yatırım yapın! Üniversiteler Teknoloji ve İşletme alanlarında piyasalardaki gelişmeler doğrultusunda 5 – 10 yıl önce varlığını bile düşünemeyeceğimiz alanlarda derece vermeye başladılar. Aynı zamanda bazı var olan bölümlerin de bir anda popülerliği arttı ve bu bölümlere başvuranların sayısında kat kat artışlar oldu. Üniversitelerin piyasaların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturdukları ve son dönemde talebin ciddi artış gösterdiği gelecek vaad eden bölümlerinden ve programlardan bazılarını sizin için listeliyoruz: (Kaynak: usnews.com/education)

İnsan vücudunda hastalık ve yaşlanmaya bağlı aşınma ve yıpranmalar meydana geliyor ve biyomedikal mühendisleri mühendislik ve teknolojiyi kullanarak bu yıpranmalara çözüm arıyorlar. Kansere karşı uyarı veren kimyasal sinyaller arayışındalar, tıbbi cihaz ve protez icat edip geliştirme arayışındalar, yeni ilaç ve aşı arayışındalar, ameliyatlarda yardım edecek robot arayışındalar. Amerika’da istatistikler biyomedikal mühendisliği için talebin en hızlı arttığı sektör olduğunu vurguluyor ve 2008’den 2018’e iş sahasında %72’lik büyüme öngörüyor.

Amerika’da şu an aralarında Johns Hopkins, Duke, Georgia Institute of Technology, MIT, UCSD, Ohio State gibi üniversitelerin bulunduğu 64 üniversitede biyomedikal mühendisliği programı veriliyor.

Computer Game Design: Günümüzde Game Design mezunu öğrenciler dünya çapında 82.4 milyon dolarlık bir sektöre adım atıyorlar. 5 sene önce bu rakam dünya çapında 55.5 milyon dolardı. Amerika’da Becker College, Worcester Polytechnic Institute, DePaul, Michigan State, Rochester Institute of Technology Game Design programı sunan üniversitelerden bazıları. Mezunlar oyun tasarımı, geliştirmesi, design, programlama, computer graphics alanlarında çalışıyorlar. Stüdyolarda ya da mimarlık ofislerinde ya da Tıp, Hukuk ve interaktif simülasyon kullanan tüm diğer sektörlerde software mühendisi olarak çalışıyorlar.

Çevrecilik ve Sürdürülebilirlik: Bu yüzyılın sorunları olan enerji, su, yiyecek ve iklim üzerine çalışan bolümler gitgide önem kazanıyor. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler birçok disiplinden ders alarak sağlık, yiyecek, tarım, enerji, biyoçeşitlilik, iklim, kültür ve politika alanlarında eğitim alıyorlar. Bu alanla alakalı olarak Sürdürebilirlik de günümüzde Amerika’da 35 üniversitede derece olarak veriliyor. Bu Üniversitelerden bazıları UC Davis, Arizona State, Penn State, University of Kentucky ve University of Oklahoma.

Sağlık Bilişim Teknolojisi / Yönetimi: Günümüzde sağlık hizmetlerini arttıracak ve ödemeleri yönetecek profesyonellere ihtiyaç büyük. Sağlık Bilişim Teknolojisi ve Yönetimi Denklik komisyonu verilerine göre Amerika’da su an 54 akredite lisans programı bulunmakta. Bunlardan birkaçı University of Washington, Temple University, University of Illinois Chicago. Amerikan Tıp Bilişimi Derneği tahminlerine göre önümüzdeki 5-7 yıl içinde bu alanda Amerika’da 50,000 profesyonele ihtiyaç olacak. Sağlık Bilişim Teknolojisi ve Yönetimi ders programı biyomedikal, anatomi, fizyoloji, medikal terminoloji, bilgisayar, bilişim, sistem analizi ve sistem design derslerini iceriyor.

Siber Güvenlik: Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı ve Amerikan İçişleri Güvenlik Departmanları birlikte yürüttükleri çalışmalarla ülkenin bilişim altyapısındaki zayıf noktaları ve çatlakları belirleme ve iyileştirme yolunda çalışmalar yürütüyorlar. Mississippi State University, University of Tulsa, Darthmouth College, Carnegie Mellon Üniversitesi Amerika’da bu alanda eğitim veren 166 kurumdan bazıları.

Bu bolümde okuyan öğrenciler, bilgisayar sistemlerini ve ağlarını ve kişisel bilgisayarları virüs ve hacker’lardan ve terörist tehditlerden korumaya yönelik teknik eğitim alırken ayni zamanda suç, adli takip, güvenlik protokolleri üzerine eğitiliyorlar. Öğrenciler eğitim sonunda modern bilişim sistemlerini design ve analiz etmeye hakim oluyorlar.

Nano Teknoloji: Bu sektör, metrenin milyarda biri oranında mikroskobik alanlarda materyallerin incelenmesi ve alışık olmadık fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerin ortaya çıkarılması ile gelişen çok genç bir sektör. Nano teknoloji ürünü materyallerle çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü golf sopaları, kayaklar, araba parçaları, implant’lar üretiliyor. Yakın gelecekte inşaat sektöründe de kullanılması ve çok daha uzun ömürlü ve hafif köprü ve bina yapımında yer alması bekleniyor.

Nano teknoloji ürünü ilaçların toksik maddeleri sadece tümör hücrelerine saldıran sağlıklı hücreye zarar vermeyen ilaçlar olduğu savunuluyor. Bu teknoloji daha çevreci ve daha az harcayan enerji kaynaklarının bulunması ve dolayısı ile çevresel temizlenmeye de çare olabilir. Sektörün 2015 yılında dünya çapında 2 milyon insana iş sahası sağlıyor olması ve 2.4 trilyon dolarlık kapasiteye ulaşması bekleniyor. SUNY, Albany nano teknoloji alanında Amerika’da master programı başlatan ilk üniversite ve program 2004 yılından itibaren verilmeye başlandı. Bu program mezunu öğrenciler Nano teknoloji firmalarında ya da Fizik, Biyofizik, Kimya, Biyokimya alanlarında araştırma yapan firmalarda çalışıyorlar. Günümüzde Drexel, Louisiana Tech, University of Central Florida gibi bazı üniversitelerde yurtdışı eğitim alarak bu programlarla ilgili diploma alabilirsiniz.

Yeni Medya: Üniversiteler gelişen teknoloji ve iletişim çağında Yeni Medya şemsiyesi altında geleneksel gazetecilik ve iletişim dersleri ile dijital medya ve design derslerini kombine ederek yeni programlar oluşturturlar. Bazı yeni örnekler arasında MIT’nin Comparative Media Studies Programı, USC’nin Liberal Arts ve Film Yapımcılığı, Yazarlık ve Yönetmenlik derslerinden oluşturduğu Interactive Entertainment Lisans Programı gösterilebilir. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen bu işlerde Yeni Medya mezunları Film Yapımcılığı, Televizyon, Game Design, Animasyon, Programlama, Grafik Tasarım, Görsel İletişim, Sosyal Medya, Reklam, Gazetecilik, Medya Araştırması alanlarında çalışabilirler.

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.

Rate this post