Hakkımızda   /   Blog   /   Haberler  /  İletişim

Amerika Üniversite Başvuru Süreci

Amerika Üniversite Başvuru Süreci uzun olmakla birlikte hem detaylı hem de birçok akademik belge gerektirmektedir. Eğer bütün süreçler gecikmeden takip edilip izlenirse Amerika Üniversite Başvuru Süreci daha çabuk ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Amerika’da aslında her öğrenciye uygun bir üniversite bulmak mümkün. Üniversitelere kabul için pek çok kriter göz önünde bulunduruluyor. Başvuru şartları her üniversiteye ve başvuru yapılan alana ve hatta başvuru yapan kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Amerika eğitim sisteminde Türkiye’deki gibi merkezi bir yerleştirme sistemi olmadığından, tek tek üniversitelerin kabul kriterlerine göre başvuru yapılmaktadır. Amerika’daki üniversitelere başvuruda öğrenciler kendi farklılık ve yeteneklerini de sunarak kabul alma şanslarını arttırabilirler. Bazı öğrenciler akademik başarılarına göre bazı öğenciler de de standart akademik notların yanında güçlü sportif veya sanatsal yetenkelerini kanıtlayarak iyi üniversitelere başvuru yapabilirler.

Üniversitlerin Başvuru Sürecinde öncelik verdikleri konuları özetle şöyle açıklayabiliriz:

Akademik Takvim: Amerikan üniversitelerinde akademik yıl Ağustos ayı sonu veya Eylül ayı başlarında başlar ve Mayıs ya da Haziran ayı başlarında da sona erer. Üniversitelerin çoğunluğunda bir akademik yıl sömestre adı verilen 16-17 hafta uzunluğunda iki döneme ayrılmıştır.
Bununla birlikte yine çoğu üniversitede 4-8 haftalık bir yaz dönemi vardır. Daha çok kredi toplayarak daha kısa sürede mezun olmak isteyen öğrenciler yazın ders alabilirler, ancak yaz okulu mecburi değildir.

Az sayıda da olsa bazı üniversiteler ise quarter (çeyrek dönem) sisteminde eğitim verir. Quarter sisteminde bir akademik yıl 11 hafta uzunluğunda 3 döneme bölünmüştür.

Dersler dönemlik olduğu için, üniversitelerin çoğunda öğrenime istenilen devrede başlanabilir. Öğrencilere bir ders yılında verilen ders sayısı Türkiye’deki uygulamaya oranla düşüktür. Amaç öğrencinin tüm yönleriyle gelişmesi açısından sosyal, kültürel, sportif aktivitelere zaman ayırabilmelerine olanak sağlamaktır.
Akademik Başarı: Lise mezuniyet notunun yüksek olması, Amerika’daki üniversitelerin kabul kriterlerinde önemli bir yerdedir. Diploma notunun yanında ayrıca ACT ve SAT sınavlarından alınan sonuçların yanı sıra SAT Subject test sonuçları da kabul değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulur.
Gerekli Sınavlar: Amerika’da üniversite eğitimi almak istene okula bağlı olarak istenen sınavlar farklılık gösterebilir. Uluslararası öğrencilerden genelde istenen sınavlar şu şekilde:

TOEFL ya da IELTS: İngilizce yeterliliğini ölçen resmi yabancı dil yeterlilik sınavlarıdır. Amerika’daki üniversitelerin artık çoğu IELTS sınavını da kabul ettiği için sadece TOEFL kabul ediliyor şartı artık ortadan kalktı. Üniversitelerin istedikleri IELTS ve TOEFL skorları, okuldan okula da değişiklik gösterebilir.

SAT ya da ACT: Öğrencilerin akademik anlamda üniversite eğitimine ne kadar hazır olduğunu ölçen sınavdır. SAT sınavı, analitik düşünme , yazma ve matematiksel becerileri ölçer. ACT’de ek olarak Fen bilgisini ölçen bölüm de vardır. Bazı üniversiteler SAT yanında ayrıca “SAT Subject Test” dediğimiz belli bir alandaki specifik bilgiyi ölçen sonuçları da isteyebilir.

Maddi Yeterlilik: Amerika’da üniversitelerin sıralamasına, yerine ve devlet ya da özel oluşuna göre yıllık eğitim maliyetleri 11 Bin Dolardan başlayıp, 60 bin Dolara kadar çıkabiliyor. Üniversiteler eğitim masrafları ile birlikte yaşam masraflarınızı da karşılayabileceğinizden emin olmak isterler.
Motivasyon Mektubu: Okullara başvuru sırasındaki önemli belgelerden biri de motivasyon mektubudur. “Motivation Letter”, “Statement of Purpose”, “Application Essay” veya “Personal Statement” gibi isimlerle de kullanılan mektuplardır. Öğrencinin bu okulu, bölümü neden seçtiğini, şimdiye kadar ki akademik hikâyesini ve sosyal başarılarını, gelecekteki hedeflerini anlatan yazılardır. Güçlü bir motivasyon mektubu pek çok okulun kabul kapılarını açabilir bu yüzden özenli ve dikkatle yazılması önemlidir.
Sosyal / Sanatsal /Sportif Etkinlikler: Amerika’daki pek çok üniversite için akademik başarının yanı sıra sosyal, sanatsal ve sportif alanlardaki çeşitli kabiliyetler ve çalışmalar son derece önemlidir. Amerika’daki pek çok üniversite bu özelliklere sahip öğrencileri kabul aşamasında öncelikli değerlendirilir. Böyle bir öğrenci, okul kabul aşamasında akademik olarak çok başarılı olup herhangi bir ilgi alanı veya tecrübesi olmayan bir öğrencinin önünde değerlendirilebilir.

Akademik Referanslar: Amerika’daki üniversitelere kabul aşamasında dikkate alınan önemli belgelerden akademik referans yazıları, Türkiye’de okuduğunuz ve mezun olduğunuz okuldaki öğretmenlerinizden, özellikle derslerinize girmiş, sizi tanıyan öğretmenlerinizden alacağınız tavsiye yazılarıdır.
Şartlı Kabul: Amerika’da üniversiteler, uluslararası öğrencilerden IELTS veya TOEFL sınav sonuçlarını belirtmelerini ister. Her okulun istediği minimum bir İngilizce yeterlilik puanı vardır ve bu puanın üzerinde olan öğrenciler başvuru yapabilirler. Bazı üniversiteler öğrencilerin akademik başarılarına göre, IELTS veya TOEFL sonucu olmadan öğrencileri akademik puanlarına göre kabul eder ve şartlı kabul verebilirler. Şartlı kabul alan öğrenciler , akademik programları başlayana kadar istenilen TOEFL veya IELTS sınavından yeterli puanı alıp eğitimlerine başlarlar.

Yukarıda da gördüğünüz gibi Amerika’daki Üniversite Başvuru Süreci düşündüğünüz kadar korkutucu değil. Eğer bütün adımları sırasıyla ve zamanında uygularsanız; son başvuru tarihine kadar daha sakin ve kolay bir dönem geçirme imkânına sahip olursunuz.

Program detayları ve fiyat bilgileri için bizi 0216 363 1160 no’lu telden arayın ya da hemen bilgi istek formumuzu doldurun,  yardımcı olalım.  

Detaylı Bilgi Vermek İçin Biz Sizi Arayalım?

Lütfen yazın.