Johnson & Wales Aşçılık Fakültesi

Yemek Pişirmek birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de sadece bir hobi olarak görülürdü. Ancak son zamanlarda yurt dışında aşçılık eğitimi ve meslek olarak chef’lik gençler arasında gittikçe popüler olmaya başladı. Amerikada aşçılık alanında eğitim almak isteyen öğrencilerin sayısında inanılmaz bir artış görülmeye başlandı. Chef’lik mesleği çok karizmatik, çok iyi para kazandıran ve çok zevkli ve yaratıcı bir meslek olarak gençlerin zihninde yer etti.

Johnson & Wales Üniversitesi ABD’de Yemek Sanatları yani Culinary Arts alanında derece vermeye başlayan ilk üniversite. Günümüzde Amerika’da akademik sıralamada en iyi 2 programdan birine sahip.

2 yıllık Önlisans Programları

Baking & Pastry Arts (Pastacılık) İlk yıl öğrenciler sanitation, klasik tatlı ve pasta yapımı için gerekli temel malzemeleri tanıma, ekmek, tatlı ve pasta yapımı teknikleri üzerinde yoğunlaşırlarken, ikinci yıl ileri düzey klasik ve uluslararası pasta, tart, tatlı ve sekerli mamul teknikleri, besin bilgisi, maliyet hesapları, liderlik vasıfları üzerinde durulur ve 3 aylık staj programına dahil olunur.

Culinary Arts (Yemek Sanatları) İlk yıl öğrenciler yemek hazırlama ve pişirme cost control, nutrition, sanitation, food safety ve pazarlamateknikleri üzerinde yoğunlaşırken ikinci yıl laboratuar dersleri uluslararası mutfaklar, soğuk mezeler, pastacılık üzerine yoğunlaşır ve ek olarak besin bilgisi, iletişim, liderlik dersleri alınır.

4 yıllık Lisans Programları

Baking & Pastry Arts (Pastacılık) Executive Pastry Chef yetiştiren bu yurtdışında aşçılık programına önlisans derecesini en az 3.0 not ortalaması ile tamamlamış, bir akademik bir de profesyonel referans gösterebilen öğrenciler arasından eleme yapılarak öğrenci alınır. Programda buzdan heykeller, çikolatadan heykeller, düğün pastaları gibi çok ileri düzey pasta ve tatlıcılık islenirken Microbiology, Marine Biology, Food Microbiology gibi derslere yer verilir. Baking & Pastry Arts and Food Service Management Bu programda ise ileri düzey pastacılık yanında ağırlıklı olarak Yiyecek İçecek Yönetimi ve İsletme derslerine yer verilir. Sektörde yönetici pozisyonları için mezun yetiştirir.

Culinary Arts & Food Service Management

Executive Chef ve Kitchen Manager pozisyonlarına hazırlayan bu programda da dünya mutfakları, ileri düzey pişirme teknikleri yanında finans, ethics, crtitical thinking, iletişim gibi basarîli bir yöneticinin sahip olması gereken vasıfları içeren dersler islenir.

Culinary Nutrition

Endüstrinin ve tüketicinin daha sağlıklı menüler talebini karşılamak üzere design edilmiş bu 4 yıllık programa, 2 yıllık Pastacılık ya da 2 yıllık Yemek Sanatları programından geçiş yapılabilir ve amaç besin bilgisi ve fen bilgisini yemek pişirme becerisi ile birleştirmektir. Bu program Amerikan Dietetics Association tarafından akreditedir. Mas ter düzeyi Amerikada Diyetisyenlik stajını tamamlayan öğrenciler Ulusal Diyetisyenlik sınavına girmeye hak kazanırlar.

İsviçre’de Aşçılık Sertifika ve Lisans Programı

Aşçılık eğitimini İsviçre’de almak isteyen öğrenciler için DCT çok güzel fırsatlar sunuyor. İsviçre’nin Alman kesiminde Vitznau şehrinde kurulu olan DCT Amerika’nın ve İsviçre’nin tüm önemli kurumlarınca denkliğe sahip dünyaca ünlü bir Turizm ve Aşçılık okuludur. İsviçre’de 6 ay okuyup 6 ay tam zamanlı çalışma imkanı olusu Turizm ve Asçılık alanında eğitim almak isteyen öğrenciler için hem bütçelerini desteklemek hem de öğrendiklerini uygulamak açısından çok büyük bir avantaj sağlıyor. Tüm programlar için bir dönemlik okul, konaklama ve yemek masrafı 11,500CHF’dir. 2 donem okuduktan sonra tam zamanlı calışmaya başlayan öğrenciler aylık 2,000$ civarı maaş kazanırlar.

Leave A Comment